четвъртък, 6 март 2014 г.

Приятели,

     

 Днес с огромно удоволствие споделяме с вас 90-годишна диплома, която любезно ни предостави от личния си архив г-н Кирил Кръстев от с. Ветрен дол.

     Дипломата е издадена през 1924г от Първо женско професионално стопанско училище „ Мария Луиза”, на името на майката на г-н Кръстев - Тодора Левичарова.



 „Мария Луиза” е и първото девическо училище в България. То е основано през 1893г. и възниква по инициатива на благотворително дружество „Майка”, председателствано от Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова- видни български общественички.


 
Тодора Левичарова е родом от с.Карамусал ( дн. Виноградец). Тя е от семейство на лозаро-винари. Семейството изкупува грозде, прави вино и го продава в София.

 През 1925г. тя се омъжва за Борис Кръстев Митов от с.Ели Дере /дн.Ветрен дол /.

 Отглежда три деца – две момчета и едно момиче. Домакиня е, но организира шивашки курсове за млади момичета от селото. За сина и, Кирил Кръстев, остават незабравими вечерите в семейството – бащата свири на китара, всички пеят, задължително се четат книги. Именно от майка си любознателното дете научава за операта, а нейната любима е „Травиата” на Верди, ариата на Жермон. От нея научава и за важни събития, белязали тогавашния обществен живот – погребението на Иван Вазов, пожара в Народния Театър.

 И днес, 121 години след възникването си, училището следва своите традиции в общообразователната и професионална подготовка. 

Безкрайно сме щастливи, че можем да ви покажем красивата диплома с подписите на видни общественички.
















Заглавна страница на дипломата













Вътрешна страница на дипломата с подписа на Екатерина Каравелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!