четвъртък, 6 март 2014 г.

Има ли информационно затъмнение? Кой стои зад него и защо?!

   
Изненадващо заседание на Общински съвет – Септември се проведе на 5 март (сряда). Изненадващо, защото ден преди да се състои, то все още не бе обявено никъде. За последно проверихме сайта на общината във вторник, тъй като бе ясно, че се задава редовна сесия на общината, отложена заради проблемите около приемането на бюджета. Тогава обаче все още нямаше никаква информация за предстоящото заседание. Така дори за нас бе изненада да разберем, че в 15:00 ч. в сряда е започнало такова. Проверка на сайта на общината в 15:21 ч. показа, че там „вече” е качен файлът с дневния ред на заседанието, който се явява и уведомление за това, че то ще се случи.

     Проблемът е, че подобно изненадващо организиране на заседанието и ненавременното информиране на гражданите за него е в разрез със самия Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет на община Септември. Ето какво пише в чл. 62, ал. 2 от него: 

„(2) Най-малко 5 дни преди заседанието председателят на общинския съвет информира обществеността за предстоящото заседание, като обявява дневен ред, датата, часа и мястото на провеждане на заседанието на предварително определените за това места в общината, чрез местните печатни и електронни медии и на официалната интернет страница на общината (Общински съвет).” 

Най-рано пет дни, а не един.

     Също така имаме информация, че общинските съветници са били уведомени за заседанието със смс и то едва предната вечер (вторник). Според чл. 70 от горепосочения правилник, те трябва да бъдат „поканени” на заседанието „пет дни преди неговото провеждане”.

    Ясно е, че не става дума за забавяне на качването на дневния ред в сайта, тъй като един поглед в горния ляв ъгъл на документа, там където е изходящият му номер, показва датата 4 март 2013 г.

    Не можем да ви кажем какво се е случило на това заседание, нито пък какви дискусии са водени. Поради ненавременното уведомяване на обществеността, нямаше как наш представител да присъства.

   Остава само въпросът дали става дума просто за грешка, или пък за умишлено претупване на заседанието, без няколко броя излишни уши на него. Човешко е да се греши, ако това е причината. Но това не е най-добрият пример, който органът на местната законодателна власт може да даде на населението на общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!