петък, 7 март 2014 г.

Историята, която носи една снимка

   Пред Вас е снимка, предоставена от сем. Мацанови от Ветрен дол.

   Направена е на сватба в селото в началото на ХХ век. През годините някой се е сетил да напише имената на ергените застанали за снимка. Така днес имаме представа за това как са изглеждали наследниците на основните родове в селото.


   Прави от ляво на дясно : Ангел Георгиев Заирски, Илия Георгиев Мацанов, Стоичко Василев Пашев, Георги Василев Андреев, Димитър Христов Митров/ Рискев /

   Седнали от ляво на дясно : Илия Трендафилов Влахов, Лазар Луков Черногорски, Стоян Димитров Златанов
 







Покъртителна е историята на Димитър Христов Митров/ Рискев /. По време на боевете при завоя на р.Черна, през Първата световна война той изработва от гилза чашка с надпис за спомен. Изпраща я по свой съселянин на съпругата си. Малко по-късно загива на фронта.

 






Чашката е единственият спомен, който неговата дъщеря, Славейка Димитрова Христова, пази от него и предава на потомците си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!