четвъртък, 13 март 2014 г.

Списание Наука - “една интелигенция, мощна по знания, дух и характер”

     
„Наука“ е първото сериозно научно-литературно периодично издание след Освобождението .

 Сборник с излезлите през 1881 и 1882г. броеве на списанието ни предостави госпожа Таня Узунова.

 Нейното желание – знанието за миналото да достигне до всеки, повече хора да се докоснат до пазени в семейството реликви, ние с радост изпълняваме.

 И благодарим за доверието, което имате към нас!

 Списание "Наука" излиза от април 1881 до декември 1884. То е издание на Научно-книжовното дружество в Пловдив. По това време гр.Пловдив е столица на автономнота област Източна Румелия. Списанието е с богато литературно и научно съдържание, в идейно отношение близко до Народната партия. Негови редактори са Ив. Вазов, К. Величков, С. С. Бобчев, Ив.Салабашев и др.

 
 Иван Вазов е роден на 9 юли 1850г. в град Сопот.Учи в  местното взаимно и класно училище, в Калофер,  а по-късно и Пловдивската гимназия.
От 5 октомври 1880 г. Вазов се установява в Пловдив, столицата на Източна Румелия.
 Дейно участва в обществения и културен живот на областта като депутат в Областното събрание от Народната партия, редактор, публицист и критик, културен деец и писател.
В началото на 1881 г. Иван Вазов е избран за председател на Пловдивското научно книжовно дружество и става главен редактор на издаваното от него списание „Наука“


   


Константин Величков е роден в Татар Пазарджик през 1855 година в занаятчийско семейство.
 Образование получава в класното училище в родния си град и във Френския султански лицей „ вГалатасарай“ Цариград (1868-1874).
 От 1879 до 1885 година е народен представител в Областното събрание на Източна Румелия от Народната партия.
През 1884-1885 година е директор на народното просвещение.
От 1884 година е действителен член на Българското книжовно дружество.



 Стефан Бобчев е роден на 2 февруари (20 януари стар стил) 1853 г. в град Елена.
 От 1868 година учи във Военномедицинското училище в Цариград. През 1878 г. Бобчев заминава за Москва, където през 1880 година завършва право.
След връщането си в България се установява в Пловдив, където става съдия и достига до поста председател на Върховния административен съд на Източна Румелия. След това е депутат (1883-1884) и директор на правосъдието на Източна Румелия.
 От 1881 година е дописен, а от 1884 година — редовен член на Българското книжовно дружество.

     
 Иван Салабашев е роден в Ески Заара/ Стара Загора/. Семейството му емигрира и той завършва гимназия в град Табор, Чехия. През 1876г. завършва математика в Пражката политехника. Бил е страстен шамхатист.
 Дейностите на Иван Салабашев са разностранни. От 1879 г. той е един от най-дейните членове на Либералната Партия на българския революционер Георги Бенев.
 От 1881г. до 1885г. той е член на Българското книжовно дружество и помага в редактирането на списание „Наука“. В същото време е и деен редактор във вестник „Южна България“. 


 

През месец март 1881г. членовете на Редакционният комитет публикуват Обявление, с което известява създаването на Научно-Книжовно Дружество и началото на издаването на переодичното списание Наука. Поместена е и Програма на списанието:

 „ а) Книжнина - Повести, стихотворения, драми, народни песни, приказки и обичаи, и разни статии въобще върху книжнината.
 б) Наука – Статии по естество-знанието, математическите и социални науки.
 в) Училищен отдел – Статии по педагогиката, оценки на разни учебници и учебни пособия и статистика по училищата.
 г) Критика и библиография на български и чужди книги и езиковедение.
 д) Външен и вътрешен преглед.
 е) Смес...



Списанието Наука ще излазя ежемесечно най – малко в шест печатни коли.
 Правителствените распореждания по училищата ще се печатат на края на списанието във вид на приложение с особена номерация. Всяка статия трябва да носи подписа на автора си. Напечатаните статии и съчинения остаят собственост на автора си. Неудобрените статии и съчинения се връщат...Ний се надяваме, че съотечествениците ни най-скоро ще се притекат да ни станат сътрудници и абонати. Който от вънка ни внесе повече от 10 абонати, Дружеството ще му бъде благодарно и ще му отстъпи на 10 едно.
 Пловдив 12 Марта 1881г                    Редакционний Комитет„


Книжка ІІІ, юни 1881 г.

 Следва...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!