четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Из книгата на Г.Методиев „Епопеята Батак”С.1980

 
В една кореспонденция на вестник ”Алгемайне цайтунг” от 1876 г.,първи път преведена на български език през 1976 г., четем следното :

     „ Един турски войник, който се завърнал с транспорт ранени войници от мястото на полесражението, ми описа една битка между турска разузнавателна колона и въстаниците, състояла се във вътрешността на Родопите , северно от с.Варвара. Когато турците преминали през един тесен проход, били обсипани неочаквано и така внезапно с огън от всички страни от невидим враг, че трябвало да отстъпят.”

       Това съобщение на „Алгемайне цайтунг” се потвърждава от надписа от надписа на надгробната плоча в двора на мерквата в двора на черквата в с.Ветрен дол, Пазарджишки окръг, северно от с. Варвара. Плочата е на гроба на водача на въстаниците, които водят боя с турския аскер, за който става дума в кореспонденцията.

     










 Ето пълния текст на надписа: „Тук почива поборникът Мито Дамянов, който се е сражавал с турците – 24 април 1876г. при „Св. Марина”. Ранен, кракът му лечен у Атанас Кр.Качака в Паталеница, където никой не го е посещавал освен поп Стоил и Темелко Попов.След това наново се прибира в своето огнище на 11 май с. г., отново се сражава с турски аскер. Ранен тежко в главата, заловен и обесен в с.Ели дере/Ветрен дол/ от Кел Хасан Паша. В сражението уби двама чауши, после бе уловен”

1 коментар:

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!